CHECKPOINT 16 – premiär 21 oktober på Vierte Welt, Berlin

Vierte Welt Kollaborationen i samarbete med Institutet. Premiär oktober 2016 i Berlin med fortsättning och utveckling i Malmö och Helsingfors våren 2017.

Med Checkpoint 16 undersöks konstnärligt ansvar. Frågor om förövare och offer i krig och i konst omformuleras i relation till ett konkret exempel.

I ett arrangemang av liveperformance, dokumentär video och ljudkonst väver det konstnärliga teamet under ledning av Dirk Cieslak samman historien om en ung palestinier med en text av den tyske islamologen Navid Kermani publicerad i boken “State of Emergency – travels in a troubled world”.

Konstnären Anders Carlsson träffade yanders-training-swnglingen Fadi då han 2005-2006 verkade som volontär för fredsarbete på Västbanken. Väl tillbaka i Sverige skapade han föreställningen “Checkpoint-tonår under ockupation”, där Fadi blev till föremål för ett konstverk. Skådespelaren Carlsson porträtterade den palestinske tonåren Fadi med precision och empati och projektet blev uppskattat av publik och kritiker vilket skapade framgångar för Carlsson. Kort efter premiären bryter Carlsson kontakten med Fadi, vars situation förvärrades och vars desperation förstärktes. År 2016 – tio år senare – får Carlsson veta att Fadi har suttit fängslad i nio år i Israel. Drabbad av den chockerande nyheten tar Carlsson åter kontakt med Fadi’s familj och förbereder ännu en resa till den lilla byn Salem på den av Israel ockuperade Västbanken. Konstnären genomgår under förloppet en kris som ytterst handlar om konstens funktion i förhållande till det politiska. Han slits mellan ambivalenta känslor i en emotionell och intellektuell berg- och dalbana.

Av en händelse befinner siuntitledg Navid Kermani i ockuperat Palestinskt område vid samma tid som Carlsson 2005-2006. Erfarenheten av den grymma tristessen och den dagliga terror som ockupationen innebär, drabbar honom som en personlig och professionell kris, och detta mynnar ut i en text som frågar oss hur vi kan härbärgera de ambivalenser som denna konflikt innebär.

I föreställningen ”Checkpoint 16” leder Carlsson oss på vägen tillbaka till början av hans vänskap med Fadi i ett radikalt ifrågasättande av sina egna handlingar och sätt att arbeta konstnärligt. Med fokus på konflikten ställs känsliga och smärtsamma frågor om vad det innebär att relationer blir till material för konstnärlig produktion.

Medverkande
Med: Anders Carlsson och Judith van der Werff
Regi: Dirk Cieslak
Dramaturgi: Annett Hardegen
Scenografi, rumslig gestaltning: primavera * maas
Video: Vierte Welt
Ljud: Christoph Wirth

En samproduktion av Vierte Welt, Berlin och Institutet, Malmö.

Med stöd av: Regierenden Bürgermeister von Berlin, Senatskanzlei – Kulturelle Angelegenheiten, Rudolf-Augstein-Stiftung, Kulturrådet