Det är svårt att hålla kalendern uppdaterad i dessa tider!

Men nu ser vi ljuset i tunneln och Institutet har många färdiga projekt som väntar på att presenteras. Först ut är den hyllade installationen “Bikt” som visades för första gången ute på isen i Luleå den 13 februari 2021 inom ramen för Luleå Biennalen.

Den performativa installationen “Bikt” av Institutet kretsar kring äldre generationers tornedals kvinnor och deras vittnesmål. Under sommaren 2020 genomförde poeten David Väyrynen från Gällivare djupintervjuer med nio kvinnor födda 1940-1950 om deras upplevelser av att växa upp som kvinna i Tornedalen och hur det har format dem som människor. De transkriberade samtalen har bearbetats till ett manus som ligger till grund för installationen. I form av en stämningsfull ljud och ljus skulptur placerad vid Torneälvens strand tonsatt med nyskriven orgelmusik, framför nio äldre män från tornedalen verkets text. Bikt pågår oavbrutet under 3 dygn, 7-9 maj och streamas live på internet samtidigt som den kan besökas på plats i Vitsaniemi i Tornedalen. 

Bikt:

Konstnärlig ledning: Markus Öhrn

Text: David Väyrynen

Biktbås: Pontus Lindvall

Ljud/Ljus: Markus Öhrn

Kompositör: Arno Waschk

Producerad av Institutet i samarbete med Luleå Biennalen, Nattfestivalen, Galleri Syster och Vitsaniemi Byaförening.

Stort tack till: Alla deltagande kvinnor och män.

 

Projektet “Bikt” Har genomförts med stöd av:

Kulturrådet

Region Norrbotten

Luleå Biennalen