INSTITUTETS MINIFESTIVAL ”THERE IS A CRACK IN EVERYTHING” ÄR ÄNTLIGEN TILLBAKA EFTER TVÅ ÅRS PANDEMIUPPEHÅLL.

UNDER TVÅ DAGAR 22–23 JULI VISAS KONST, PERFORMANCE, MUSIK OCH POESI PÅ FLERA SCENER RUNT OM I VITSANIEMI MED BÅDE LOKALA OCH INTERNATIONELLA GÄSTSPEL.

Institutets omtyckta festival är tillbaka, i år i tätt samarbete med Byaföreningen i Vitsaniemi. Under två dagar, den 22 och 23 juli, presenterar vi ett program bestående av scenkonst, dans, musik, poesi och videokonst på flera nya scener i Gamla skolan och runtom i Vitsaniemi. I Slaktstugan presenterar performance-sensationen, Four floors of whores från Helsingfors verket “Garden of earthly delights”. Konstnären Anna-Karin Rasmusson intar hela Gamla skolan med föreställningen “Assistans” och ett flertal videoverk. I Runes Maskinhall visar även konstnären Tova Mozard sina uppmärksammade videoverk. Malmfältets klarast klingande stämma, poeten David Väyrynen återvänder till Institutets festival med konceptet “afterworkpoesi” i Björkhyddan där också elektronmusikerna i malmökonstellationen Klotmystik uppträder. Tillsammans med byaföreningen i Vitsaniemi presenterar även den italienska koreografen, Mara Oscar Cassiani det deltagarbaserade verket “Stargate”. I en husvagn någonstans i byn påträffas även en potentiellt barnförbjuden Pippi Långstrump i regi av den tyske dockteatermakaren Florian Loycke, grundare av den legendariska dockteatergruppen, Das Helmi från Berlin.

Festivalens innehåll

Tova Mozards (SE) verk har visats på och representerats av flera gallerier och museer runtom i världen. I hennes filmer möter betraktaren regisserade situationer som gör oss varse om till vilken grad fiktionen underbygger vår verklighet.

page1image21125504

Assistans av Anna-Karin Rasmusson (SE) är producerad i samarbete med Institutet och är en föreställning om assistans, tristess och maktförhållanden, om att måla, och måla över och om sår som öppnas och täcks. Utöver Assistans visas även ett flertal av Rasmussons videoverk.

Four floors of whores (FIN) från Helsingfors har de senaste åren tagit teater- och performancescenerna med storm. I deras verk Garden of earthly Delights möter vi en idiosynkratisk blandning av samtida koregrafipraktiker, kantelemusik och fysisk teater.

Poeten David Väyrynen (SE) har figurerat i flera sammanhang tillsammans med Institutet de senaste åren och har även deltagit under festivalen tidigare. I år presenterar Väyrynen konceptet Afterworkpoesi på Björkhyddan. Kom och varva ner till odödliga poesihits och klassiska diktdängor som David bläddrar fram ur sin pärm.

Mara Oscar Cassiani (ITA) är en italiensk koreograf. Hennes arbeten utforskar de ritualer, ikonografier, språk och begär som produceras av vår samtid, av rovkapitalism och internet. Under festivalen presenterar Cassiani Stargate, en deltagande dansworkshop för äldre boende i trakten runt Vitsaniemi.

Florian Loycke (TY) är en av grundarna bakom den legendariska dockteatern, Das Helmi från Berlin som 2021 firade tjugoårsjubileum. Till Vitsaniemi tar Florian med sig sin version av Pippi Långstrump. I Pippi: Gebt endlich auf! Es ist vorbei (Pippi: Ge upp nu! Det är över) möter vi en åldrad Pippi, 60 år senare, sviken och övergiven av sina vänner och med kappsäcken tömd på guld.

”Klotmystik” (SE) är en duo från Malmö som bjuder på muzak i form av ambienta ljudlandskap, elektronisk minimalism, monotona drones.”

SCHEMA

Fredag:
18.00-19.00 Björkhyddan: afterworkpoesi med David Väyrynen. 20.00-21.00 Gamla skolan: ”Assistans” av Anna-Karin Rasmusson. Obs! Biljettbokning krävs!
22.00-00.00 Björkhyddan: Klotmystik.

Lördag:
16.00-17.00 Björkhyddan: presentation av Institutets kommande verksamhet. 19.00-20.00 Gamla skolan: ”Assistans” av Anna-Karin Rasmusson. Obs! Biljettbokning krävs!
20.00-23.58 Björkhyddan: Heikkinpietiz bjuder upp till dans.
23.59 Slaktstugan: ”Garden of earthly delights”, av Four floors of whores.

Under helgen visas ett program med videokonst av Tova Mozard och Anna-Karin Rasmusson på olika platser i Vitsaniemi. Mer information kommer.

Florian Loyckes ”Pippi: Geht endlich auf!” Visas vid oregelbundna tider under helgen i husvagnen utanför Gamla skolan.