Omsorg

Omsorg-Foto-Søren-Meisner-Vertikal-til-tryk
INSTITUTET (SE) / TEATER FÅR302 (DK)
Hur hanterar vi förlust och sorg i det postmoderna samhället och hur tar hand om människor som har förlorat någon? Och om det förlorade är en förlust av ett speciellt sätt att vara tillsammans, en upplevelse av en gemenskap, en samhällelig mening eller själ? Hur hanterar vi förlusten av sammanhang?

OMSORG är en svart och extrem hyllning till – och kanske ett avsked till – den nordiska välfärdsmodellen. Om omsorgen har blivit institutionaliserad, vad händer med det nära och intima förhållandet i sorgearbetet? Kan vi som samhälle upprätthålla en känsla av gemenskap, anständighet och medmänsklighet

OMSORG är en poetisk och sensuell teaterafton där vi tillsammans försöker erinra oss förnimmelser av omsorg, som de en gång upplevdes. Föreställningen är en sci/fi-historia, där outsourcingen av omsorgen trängs ut över gränserna för vår gängse estetiskt-politiska reflektion.

OMSORG skapas i nära samarbete med institutet (SE). Detta är andra gången som teater FÅR302 är en del av ett konstnärligt samarbete med den internationellt erkända gruppen. Under våren 2016 producerades den mycket hyllade och visuellt starka FLOWERS, FEATHERS, FISHES & SNOW. Köpenhamnstidningen Politiken gav uppsättningen 5 hjärtan och skrev: “Driver de med oss? Med teatern? Med konsten? Är det ett ännu ett provocerande utspel från Sveriges enfant terrible Anders Carlsson och Institutet? Helt säkert! Det är modigt och mod är en sällsynt fågel inom den danska scenkonsten just nu. ”

Får302 är en av Danmarks äldsta och ännu ledande fria grupper vad gäller undersökande och samhällsengagerad scenkonst. Gruppen har en intim scen nära Nyhavn och en trogen och engagerad publik. De senaste åren har scenen kompletterat sin repertoar av egenproducerade föreställningar med internationella gästspel av hög klass.

Musiker och kompositör Andreas Catjar som skapade musiken till FLOWERS, FEATHERS, FISHES AND SNOW skapar också ett audiellt universum till OMSORG med en levande närvaro och förhöjd intimitet med inspiration av minimal techno och noise.

Medverkande: Morten Klode, Andriana Seecker, Peder Holm Johansen, Charlotte E. Munksgaard och Birgitte Prins
Regi: Johannes Maria Schmit (DE)
Koreograf: Andriana Seecker (DE)
Kompositör & Ljuddesign: Andreas Catjar (SE)
Scenograf: Sille Dons Heltoft-Christensen (DK)
Belysningsdesign: Sonja Lea (DK)
Konstnärlig konsult: Anders Carlsson (SE)

Föreställningen varar 1,5 timmar utan paus

Spelperiod 24 augusti till 16 september 2017,
må – fre. kl 20.00, lördagar kl 17.00

Biljettpriser: Vuxenbiljett 140 kr, Studerande över 25 år 90 kr, Studerande under 25 år 70 kr.

Biljetter

Trailer

English:

CARE
– a performance about outsourced care in its very extreme
If the care you are given isn’t genuine, can you sense it? Is care still worth anything if you payed for it? OMSORG is a dark celebration of – perhaps even a parting party for – the much acclaimed Danish welfare model.
The performance is of and with: Morten Klode, Charlotte E. Munksgaard, Peder Holm Johansen, Birgitte Prins and Andriana Seecker (DE).
Directed by: Johannes Maria Schmit (DE)
Choreographer: Andriana Seecker (DE)
Composer & sound design: Andreas Catjar (SE)
Lightning design: Sonja Lea
Set design: Sille Dons Heltoft-Christensen
Artistic consultant: Anders Carlsson (SE)

Tickets

Föreställningen stöds av:
Statens Kunstfond, Kulturrådet, Svensk-danska Kulturfonden, Knud Højgaards Fond, Beckett-Fonden, A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal, Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat, Københavns Scenekunstudvalg, Den Ingwersenske Fond, Nordisk Kulturkontakt samt Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond