26 – 27 september på galleri Etikett: UNDERGROUND EXCLUSIVE – Den inneboende

UNDERGROUND EXCLUSIVE – Den inneboende

Ett unikt konstnärsmöte som i bunker-miljö undersöker Malmös mentala källare. Live performance, video och musik.

Efter några års internationell verksamhet längtar Institutet hem till Malmö och till det lilla och intima formatet. Gruppen föddes 2008 ur ett behov av att överraska och nyfiket upptäcka teaterriten på nytt. Genom en serie multidisciplinära händelser som överskred teaterns typiska överenskommelser öppnades plats och tid för det oväntade, vilket skapade engagemang och delaktighet. Det kändes exklusivt och det var underground. Den andan vill Institutet nu återuppväcka i en serie som präglas av minskat avstånd mellan idé och publikt möte, och som utforskar samarbeten med Malmökonstnärer de anser särskilt intressanta.

I verket med arbetstiteln ”Den Inneboende” samarbetar Institutet tillsammans med bl.a. allkonstnären Niklas Hansson, skådespelerskan Bodil Mårtenson, konstnären Linnea Carlsson samt rester av det legendariska malmöbandet Den krockade Fruen ett format mellan klubb och videoinstallation. Detta mardrömslika verk äger rum i en klaustrofobisk bunker där besökaren fritt rör sig mellan olika rum.

Språk: svenska

Spelas: 26/9  19.00, 20.00 och 21.00 samt 27/9 20.00–23.00 (du kan komma och gå som du vill) på Galleri Etikett, Industrigatan 20, Malmö

Biljetter: 100:- (gratis på Gallerinatten 27/9). Förköp på Kulturcentralen (ej 27/9)

Av Institutet i samarbete med Inkonst samt Galleri Etikett och med stöd av Kulturrådet.
idé: Anders Carlson
producent: Kristian Anshelm
skådespelare: Bodil Mårtensson, Niklas Hansson, Anders Carlsson
scenografi, kostym samt konstnärlig gestaltning: Linnea Carlson
koreografi samt konstnärlig gestaltning: Andriana Seecker
ljud design: Stefan Rausfält
video: Andriana Seecker, Markus Von Knorring
kostym assistent: Sandra Haraldsen
teknisk rådgivning: Daniel Goody

 

UNDERGROUND EXCLUSIVE – Institutet & Annika Nyman

I Institutet & Annika Nyman (28/10 & 5/11) är dramatikern Annika Nyman och Institutets Anders Carlsson värdpar för en tebjudning i en fashionabel salongsmiljö.

Språk: svenska

Spelas: 28/10 och 5/11 på Suellska Villan, barkgatan 15, Malmö

Biljetter: 100 kr. Förköp på Kulturcentralen

 

UNDERGROUND EXCLUSIVE – Evil in Lümmelberga

Den tredje delen av Underground Exclusive med arbetstiteln ”Evil in Lümmelberga” äger rum på Inkonst våren 2015 i samarbete med forskaren Ervik Cejvan m fl undersöks faderlig vrede i relation till barnets hyss men också i förhållande till konstnärlig provokation och ondska. Ynglingen ”Evil” gör hyss, förvandlas till sin egen fader och måste gömma sig för sitt eget våld. I sitt gömställe täljer han trä-gubbar som blir figurer i ett dockspel som hör ”den andra scenen” till: fantasin och det omedvetnas mytiska värld. Föreställningen blandar föreläsande och performativa element.
Föreställningarna är tvärkonstnärligt eklektiska, publikt medskapande och utforskar teaterritens kollektiva funktion. De kan både ses som piloter för framtida större projekt och som fristående verk. Under 2015 skapas ytterligare delar i serien med utgångspunkt från andra städer.

Med stöd av Kulturrådet och i samarbete med Inkonst.