Akter festival 2023

SKÅDIS I BUR
Elin Skarin (SE)

Världssensationen SKÅDIS I BUR kommer till Vitsaniemi! 
En föreställning. Två dygn. En skådespelare instängd naken i en bur utan någonting förutom en campingtoalett, toapapper och en mikrofon. Genom en sluss får publiken skicka in objekt, texter, kläder, mat, byggmaterial, etc. I denna interaktion mellan publiken, och den från början tomma scenen, utvecklar sig ett skådespel vars riktning ingen kan förutse på förhand.

BEOWULF
Andreas R. Andersson & Karl Sjölund (SE)

Urpremiär för samarbetet mellan Institutets Karl Sjölund och konstnären Andreas R. Andersson. I ett försök att begripa den samtida gruvdriften dyker föreställningen ner i den fornengelska hjältesagan Beowulf. I denna sceninstallation bjuder konstnärerna oss på en resa ner i försurade vattentäkter bland mytiska monster och rytande dieselmotorer.

Verket produceras med stöd från Region Norrbotten.

4 FLOORS OF WHORES
Emilia Jansson, Riku-Pekka Kellokoski, Herman Nyby och Astrid Stenberg (FI)

Snackisen från i fjol är tillbaka. Missade du performancekollektivet från Helsingfors i Slaktstugan förra året får du nu en ny chans. Gruppens säregna utforskande av sensualitetens gränstrakter söker sig i år djupare in i Skogen. 

instagram.com/4_floors_of_whores

INDUSTRIMUSIK
Under festivalen presenterar vi ett musikprogram som kopplar an till årets tematik. Begreppet industrimusik myntades av det brittiska bandet Throbbing Gristle, för att beskriva en sorts hårdare och mer provokativ utväxt ur det sena sjuttiotalets punkmusik. Här tar vi begreppet vidare genom ett undersökande av musik uppstånden i eller i anknytning till industrier i allmänhet. Från förra sekelskiftets rallarvisor till dagens surrande elmotorer. 

LISA STENBERG Svartmalm och kraftfält – en metallurgisk apoteos
Lisa Stenberg (SE) är tonsättare och musiker född i Luleå, nu boende i Stockholm. Hennes kompositioner utforskar ofta den långsamma och gradvisa utvecklingen av klanger. För Institutet presenterar hon ett nytt verk, skrivet för festivalen.

www.lisastenberg.com

KON FLYGER OCH MIKAEL NIEMI
Hasse Alatalo, Johan Andrén, Jan Olofsson och Mikael Niemi (SE).

Musik och text med djupa rötter i de nordöstra delarna av Norrbotten. Folkmusikerna Hasse Alatalo och Jan Olofsson från Luleå har spelat tillsammans sedan 70-talet, då de inledde ett arbete med att tillvarata och föra vidare norrbottnisk folkmusik. Projektet övergick i ett band, Norrlåtar, som under 30 år släppte 8 fullängdsalbum och turnerade över stora delar av norden och Europa. Hasse och Janne har fortsatt spela tillsammans i olika konstellationer, nu senast tillsammans med Johan Andrén i gruppen Kon flyger.

Mikael Niemi är författare från Pajala och har skrivit både lyrik, prosa och dramatik. Mest känd är han för romanen Populärmusik från Vittula

FILMPROGRAM

COAL MONEY
Dokumentär, 2009
56 minuter
Kinesiska med engelsk text

I Coal Money (Tong Dao) ger den kinesiska filmmakaren Wang Bing oss ett närgånget porträtt av den privatiserade kolhandeln i Kina. Mellan en rad smutsiga mellanhänder, som alla anklagar varandra för svindleri, fraktas kolet mot kolkraftverken. Filmen är en bild av hur den fria handeln inte endast ödelägger naturen utan också de mänskliga relationerna.

NORDKALOTTEN
Dokumentär, 1990
90 minuter
Svenska och tyska med engelsk text

Genom långa statiska tagningar och intervjuer ger oss Peter Nestler en kritisk bild av inverkningarna av industrierna på Nordkalottens invånare, från Nordnorge till Murmansk.

NORTHERN DRIFT
Dokumentärfiktion, 2020
56 minuter
Engelska/norska/ryska

En hemlig agent undersöker de “förändrade förhållandena” i det norsk-ryska gränslandets omtvistade geografi. Sammanställd av personliga erfarenheter, insamlade vittnesmål och lokala berättelser, lämnar Alexis Destoops fragmentariska film en rapport från en framtida förfluten tid.

Filmen är en retrofuturistisk science fiction, ett antropologiskt dokument, en reseberättelse, en dikt, en exorcism, en labyrint och en filosofisk undersökning av mänsklighetens förhållande till sin miljö. Läs mer.