I rikets tjänst

För ett år sedan visade vi, under en helg, verket ”I rikets tjänst” av Karl Sjölund. Från och med tisdag 24 oktober går verket att lyssna på i en ny digital version. I Armasjärvi, 20 minuter från Vitsaniemi, finns en minnessten över olyckan. Mitt emot stenen finns en parkeringsficka, där hittar du en skylt med all information om hur du lyssnar på verket. Klicka här för kartlänk.

24 oktober är den 83e årsdagen för Armasjärviolyckan, då 46 unga män drunknade under en militärövning när färjan över sjön kapsejsade och sjönk.

Sex dagar senare hölls en minnesceremoni över de döda här vid Armasjärvis strand, medan bärgningen av de döda fortfarande pågick. Sveriges Radio var där och rapporterade. Tillsammans med fältinspelningar från samtida militärövningar är det på inspelningen av ceremonin som det här verket bygger. Titeln hänför sig på talarnas rikliga bruk av frasen ”i rikets tjänst”.

I magasinet Balder (nr 4, 2022) recenserar Kerstin Wixe verket, ”Ju mer jag lyssnar ju mer känns det som att denna minnesstund är en iscensättning för att dölja något annat. Man gör sitt bästa för att förvandla 46 unga mäns död till något heroiskt, när det i själva verket ser ut att ha varit resultatet av en okunnig och dum ordergivning. Inte minst prästen känns som en statist i detta skådespel där han talar om himmelriket som väntar […].

Under lyssningen låter jag hela tiden blicken vila mot sjön där olyckan skedde. Jag noterar alla vackra mansnamn som räknas upp. Ju längre ljudverket fortsätter tycks sorgehögtiden mer och mer övergå till att bli ett sorts skådespel, en teater, och i och med att jag nu lyssnar så intensivt deltar också jag i den föreställningen. Jag skapar mina egna bilder, mina egna scener utifrån det jag hör och utifrån det jag ser där jag nu befinner mig vid strandkanten. Själva sjön bär på ett smärtsamt minne som nu också ska bli mitt.”

I rikets tjänst är den första delen i Institutets satsning, Landsvägsteater. Projektet finansieras av Kulturrådet.