Under festivalen har vi urpremiär för Institutets nya föreställning, ”Nedsläckning”. I Nedsläckning iscensätter vi Övertorneå demensförenings sista möte under vilket enhällig styrelse bestämde sig för att släcka ner föreningen. På scenen står skådespelaren Elin Skarin (känd från fjolårets ”Skådis i bur”) och tre skådespelardebutanter från Vitsaniemi. 

I scenkonstkollektivet Bravo Togas föreställning “Vinterkriget – en skidbalett på rullskidor” undersöker de vad det kollektiva minnet av ett krig gör med ett samhälle. Föreställningen är delvis tillkommen under ett residens som Bravo Toga genomförde på Institutet i december 2023. 

I ljudverket “Walled up whispers” av Marianna Feher tas lyssnaren med på en resa genom Balkan på jakt efter myten om den inmurade mön, i vilken en ung mor offras för den skull att en byggnad ska resas. Ljudmontaget består av personliga erfarenheter, insamlade vittnesbörder och lokala historier.

Mer info om akter kommer!