Institutets festival 2024

Årets festival presenterar ett urval av samtida scenkonst, film, poesi och musik som alla berör glömskans olika former och uttryck, från minnessjukdomar till bortträngning och den kollektiva hanteringen av delade trauman.

Under festivalen har vi urpremiär för Institutets nya föreställning, ”Nedsläckning”. I Nedsläckning iscensätter vi Övertorneå demensförenings sista möte under vilket en enhällig styrelse bestämde sig för att släcka ner föreningen. På scenen står skådespelaren Elin Skarin (känd från fjolårets ”Skådis i bur”) och tre skådespelardebutanter från Vitsaniemi. 

I scenkonstkollektivet Bravo Togas föreställning “Vinterkriget – en skidbalett på rullskidor” undersöker de vad det kollektiva minnet av ett krig gör med ett samhälle. Föreställningen är delvis tillkommen under ett residens som Bravo Toga genomförde på Institutet i december 2023. 

I ljudverket “Walled up whispers” av Marianna Feher tas lyssnaren med på en resa genom Balkan på jakt efter myten om den inmurade mön, i vilken en ung mor offras för den skull att en byggnad ska resas. Ljud-montaget består av personliga erfarenheter, insamlade vittnesbörder och lokala historier.

Under vårt filmprogram kommer vi att visa Lucien Castaing-Taylor och Verena Paravels film, ”Fabric of the human body”. Delvis filmad med kirurgiska titthålskameror tas vi med på en hallucinatorisk resa som ålar sig genom såväl våra kroppar som våra vårdinrättningar. Fler filmer tillkommer.

Fler programpunkter släpps löpande!