BEOWULF SVENSK TEXT

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Det är underligt att tälja
hur den mäktige Gud åt människors ätt 
givmilt skänker förstånd och vett,
manfrejd och mark; han har makt över alla.
Stundom tillstädjer han en storättad man 
att välva i hjärtat ljuvliga tankar,
ger honom gods och guld i hans hembygd, 
en mäktig högborg och män som hålla den,
låter honom styra ett stycke av världen,
ett vidsträckt rike. Den vettlöse kan ej
tänka sig ett slut på slik välmåga. 
Han lever i överflöd, har intet hinder 
av ålder och ohälsa, illvilja vållar ej 
harm i hans håg, och han hotas ingenstans
av fiendskap och hat, utan hela världen 
vill honom väl. Han vet ej vad ofärd är,
tills inne i hans sinne åtskilligt övermod 
växer och frodas, då väktaren slumrar,
själens herde; för hårt han sover,
av makthåg bunden – hans baneman är nära,
som bakslugt siktar med bågen mot honom.
Då blir han under hjälmen i hjärtat träffad
av bitande pil – han bärgar sig ej
för den onde andens illsluga bud. 
Han tycker hans egendom är ej tillfyllest:
avog snålas han, ej strör han stolt
gyllne ringar; han förgäter glömsk
den ödets gåva, som Gud har skänkt honom, 
himmelens Herre: ett hedrat namn.
Och sedan går det på sistone så
att den lånfångna kroppen kraftlös,
tynande möter förintelsen. En annan träder till – 
sorglöst skall han skatterna strö, 
arvet från fordom, utan fruktan. 

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Lyssna!

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

2018 rekryterade The Labyrinth, ett nystartat public affairs-bolag, Sven Otto, tidigare arbetsmarknadsminister för Moderaterna, tillsammans med ett stort antal andra före detta politiker.

På The Labyrinth arbetade Sven Otto bland annat med att etablera kinesiska Huawei som komponentleverantör till det svenska 5G-nätet. Han arbetade även som rådgivare till den saudiarabiska regeringen i arbetsmarknadsfrågor samt introducerade brittiska Beowulf Mining på den svenska marknaden.

Två år senare utsågs Sven Otto till icke-verkställande styrelseordförande för Beowulf. En position han innehade fram till november 2022.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Grendel gick att få nys om när natten kom, när i höga huset Hrothgars män, härklädda daner, efter sin ölfest ordnat för vila. Han fann då där inne ädlingaskaran i sorgfri sömn efter slutat gille; de anade ej att ofärd var nära. Snart var han redo, den rasande besten. Gruvlig och grym han grep bland de sovande trettio stridsmän. Stolt över rovet bröt han så upp och återvände, lastad med lik, hem till sitt träsk. 

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

Sven Otto växte upp på Lindevad, ett vackert gods och tidigare grisfarm med anor från 1600-talet. Hans far var politiker, en karriär som både Sven Otto och hans äldre bror skulle komma att ägna sig åt. Sven Otto studerade ekonomi i Lund, men hoppade av innan han hade avslutat sin kandidatexamen. 2007, efter en konfrontation i medierna, raderade han en masterexamen från sitt CV på sin statliga profilsida. Examen hade han köpt från ett falskt online-universitet registrerat på en postbox på Caymanöarna.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Det var i ottan, i arla morgon, Grendels kämpakraft vart känd av männen. Högljudd jämmer på gillet följde, mäktigt morgonlarm. Myndige drotten, ärorik ädling, sitter ledsen. Den starke bär sorg över saknade män sedan de skådat skadegöraren, det leda trollet. Tung var smärtan, ej lätt att lida.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

Under studietiden engagerade han sig i Moderaternas ungdomsorganisation, vilket hjälpte honom till flera välbetalda uppdrag för partiet både inom och utanför regeringen. Däribland, mellan 1995–97, en tjänst på KREAB:s amerikanska avdelning.

KREAB, liksom The Labyrinth, är en PR-firma, grundad på 1970-talet av tidigare moderata ministrar. Ett av Sven Ottos första uppdrag för firman var att sköta mediebilden av Lars, läkemedelsföretaget Astras amerikanska chef.

Lars anklagades för bl. a. sexuella trakasserier och förskingring och kom att dömas till 21 månaders fängelse samt miljontals dollar i ersättning. För företagets pengar hade han hyrt yachter, jetplan och sviter samt betalat sexarbetare för att underhålla företagets chefer och deras gäster.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Så fick Grendel hemul och härskarrätt, ensam mot alla, tills onyttjat stod det bästa bland visten. Det varade länge: Hrothgar fick i vintrar tolv utstå ofärd och allsköns ont, kvalfull smälek.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

Efter ett par år på KREAB och andra moderata PR-byråer och tankesmedjor blir Sven Otto invald i den grupp som ska omforma bilden av Moderaterna och blir vald till arbetsmarknadsminister. Med sin slogan det nya arbetarpartiet introducerade de en rad nyliberala reformer och privatiseringar av bland annat järnvägen och apoteken.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Ständigt sörjde nu Hrothgar, sonen av Halfdan; den vise krigshjälten kunde ju icke avvända ofärd: det onda var starkt, lett, olidligt. Det låg över landet med grymmaste nidverk, nattligt fördärv.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

Sven Otto gifter sig också med Ann. Ann är dotter till Volvos förre VD Christer. Tillsammans kommer paret att uppfostra tre barn. Men under hans tid som minister börjar äktenskapet falla isär.

En utdragen domstolstvist om vårdnaden av barnen tar vid, noggrant bevakad av medierna. Stämningar, klagomål och förolämpningar kastas fram och tillbaka mellan parterna.

Ann hävdar att Sven Otto är en frånvarande förälder och olämplig som vårdnadshavare. Hon stämmer Sven Otto på 1,8 miljoner kronor för barnens skolgång på den exklusiva internatskolan Lundsberg.

Som svar på stämningen lämnar även Sven Otto in ett klagomål till domstolen där han ifrågasätter sin hustrus lämplighet som förälder på grund av hennes förhållande med den ekonomiska brottslingen Hans.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Då hörde där hemma Beowulf, god man bland gautar, om Grendels dåd. Bland män som den tiden i Midgård bodde var han den starkaste stridsman som fanns, en väldig ädling. Ett välbyggt skepp lät han rigga och rusta att rida på svanväg. Till namnkunnig konungs hem, går den havsfärden. För färden tarvas män. De kloka karlarna klandra föga den ädles färd, fast de älska honom; järteckenspejande sporra de hjälten. Det folket den gode gauten fick med sig var utvalda kämpar, de käckaste män han mäktade finna – själv femtonde man for han till fartyget, förde dem själv ledungskunnig till landamären.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

På morgonen den 7 juli 2010, under politikerveckan i Almedalen, sätter sig Sven Otto ner framför en grupp reportrar och meddelar att han omedelbart avgår från sin post som arbetsmarknadsminister i den svenska regeringen.

Anledningen, säger han, är mediernas bevakning av hans pågående vårdnadstvist. Sven Otto läser från ett papper, samtidigt som han håller tillbaka tårarna:

Jag har bett er komma hit idag eftersom jag just har meddelat statsministern att jag begär min avgång. Med omedelbar verkan. Det finns tre skäl till det. De tre skälen är – – -, – – – och – – -. Det är de, mina tre barn, som har fått betala priset för min publicitet.

Jag står inte längre ut med att läsa att jag är en dålig far eller en dålig människa när jag försöker göra allt för [dem]. Jag står inte längre ut med att läsa på debattsidorna och i tidningarna att jag behandlar min flickvän som en kattunge för att jag visar henne min kärlek.

Om ni vill ha tuffa killar i politiken får ni leta någon annanstans. Jag är jag, med mina fel och brister och utan övermänskliga krafter.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Från vallen skönjde Hrothgars vakt, han som höll utkik mot öde skär, män som bar i land blanka sköldar och allsköns utrustning. En undran grep honom: vilka månde väl männen vara?

Vakten höjde med kraftig arm sin spjutstång och spörjde så: ”Vilka ären I, örlogsrustade brynjeklädda män, som i brantstävat skepp längs skumkrönt stråt styrde och kommo hit över havet?”

På detta svarade den tappre mannen från Vädermark, mälte till honom hård under härhjälmen: ”Vi äro Hygelaks bordsgrannar alla; Beowulf är mitt namn”.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

På Visby flygplats dagen före presskonferensen, efter att ha tillbringat den föregående dagen i rätten med sin exfru Ann, konfronterades ministern av en journalist från Aftonbladet som anklagade honom för att ha betalat för sex för fyra år sedan.

En kvinna vid namn “Anna” påstod att hon 2006 fått 2000 kronor i ersättning för att ha sex med ministern. Hon hade gett tidningen tillgång till sin personliga dator och reportrarna hade fått telefonnummer, e-postadresser och andra bevis som kopplade Littorin till webbplatserna: adultfriendfinder.com, knullsajten.se och hi5.com

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Vakten hastade dit där Hrothgar, hans konung, gammal och grånad, bland gode tromän satt. Han gick fram, och han kände ju hovsed, vid danadrottens skuldra ställde han sig. Så mälte han till sin vän och herre: ”Fjärran farande folk har kommit på valens gångstig, av gautars stam. Den som är ytterst bland alla dessa heter Beowulf”.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Beowulf gick till härden fram, hans brynja sken, ett länknät sömmat av listig smed, han mälte: Hell dig Hrothgar! Jag är Hygelaks frände och följesven, frejdad i manrön som yngling. De odåd som övas av Grendel hörde jag om i min hembygd redan. Mig gåvo då mina män det rådet, de bästa bland karlar, kloke och vise, du danernas förste, att fara till dig. 

De kände ju väl mina väldiga krafter, hade ju sett hur jag stridsklädd kom, röd av fiendeblod, sedan fem jag dräpt. Jättar högg jag, på havet sänkte jag näckfolk om natten; med nöd har jag frälst mina väderbor från våndan, som de vållade själva. Jag kväste nidingsmän – och nu med Grendel, det usla odjur, den ondskefulle jätten, vill ting jag hålla.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

I meddelanden till sina kontakter hade Sven Otto bifogat en bild på sig själv med maskerade ögon: 

Jag är maskerad så här för första gången. Intressant? Låt mig veta om du vill träffas. Maila gärna en bild på henne också. Jag är nyfiken! Om du vill veta hur jag ser ut så har jag hört folk säga att jag ser ut som Sven Otto. Jag menar om du vill ha en politisk referens 😉 Bra eller dåligt? Kram P

På en av webbplatserna kommunicerar Sven Otto med en användare vid namn “Pia”, som påstår sig vara en 15-årig flicka. I ett e-postmeddelande den 28 juni, nio dagar före sin avgång, skriver ministern till ”Pia”:

Hej snygging, kul att prata med dig. Jag vill träffa dig på fredag. Hör av dig igen, ok? Kram P

På sina konton och i privata konversationer på olika webbplatser gick den tidigare ministern under namnen Peter Andersson, Captain Picard, Mrfeelgood6 och Dangerzone2010.

⚝ ⚝ GEORGIUS AGRICOLA ⚝ ⚝

TVÅ: Gruvarbetarna utlever de bittraste och eländigaste av liv.
ETT: Knappt en på hundra som gräver efter metaller eller andra liknande saker drar nytta därav.
TVÅ: Det är trots allt ett riskfyllt yrke.
ETT: Ja. Ibland dör gruvarbetarna av den förgiftande luft som de andas.
TVÅ: Ibland ruttnar deras lungor.
ETT: Och ibland förgås de genom att krossas av stenmassor.
TVÅ: Ibland faller de från sina stegar ner i schakten och bryter armar, ben eller nackar.
ETT: Det finns ingen ersättning som kan anses stor nog för att uppväga de extrema riskerna för säkerhet och liv.
TRE: Jag håller inte med.
ETT: Åh!
TVÅ: Hurså?
TRE: Ni förstår inte skillnaden mellan en kunnig och erfaren gruvarbetare och en okunnig och oskicklig. Sådana här saker händer sällan, och bara i den mån som arbetarna är slarviga.
ETT: Vad menar du med det?
TRE: En gruvarbetare måste ha den största skickligheten i sitt arbete. Först och främst måste han veta vilket berg som kan utvinnas mest lönsamt och vilket han bör låta bli. Dessutom måste han förstå ådringarna, strängarna och sömmarna i berget. Sedan måste han vara väl förtrogen med de många olika typerna av jordarter, muster, ädelstenar, stenar, marmor, bergarter, metaller och andra föreningar.
ETT: Gruvdrift kan vara säkert för dem som utmärker sig inom denna konst. Men en man kan inte frikännas från sina felaktiga handlingar bara för att han är expert inom sitt område.
TRE: Vad menar du med det?
ETT: Jorden döljer inte, och skymmer för vår blick, de saker som är användbara och nödvändiga för mänskligheten. Tvärtom. Som en välvillig och vänlig moder ger hon rikligt av sitt överflöd och låter örter, grönsaker, spannmål och frukter, liksom träd, komma fram i dagens ljus. Mineralerna å andra sidan begraver hon långt ner i jordens djup; därför bör de inte sökas.
TVÅ: Exakt. De, mineralerna, grävs ut av onda män. Såna som ni. Som, enligt poeterna, är sprungna ur järnåldern.
TRE: Vem kallar du ond, mig?
TVÅ: Ja, dig. När du steg ner i jordens inälvor och grävde upp dessa rikedomar, som jorden gömt och förflyttat till de stygiska skuggorna, framställde du ett nytt incitament till sedeslöshet.
TRE: Vad menar du?
TVÅ: Det förödande järnet.
ETT: Och guldet.
TVÅ: Ja, guldet, ett mineral ännu mer destruktivt än järnet.
ETT: Sedan kom kriget. 

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

I sitt tal nämner han inte anklagelserna mot honom och det skulle gå ett drygt decennium utan några kommentarer på de uppgifter han fått av tidningen. Men när han slutligen kommenterade händelserna 2021, i en intervju med Sverigedemokraternas YouTube-kanal Riks, hävdade han att Annas berättelse är osann.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Då sade Hrothgar, danernas värn: ”Beowulf, min vän. För vapenbragder kom du huld i hågen hit till vårt land. Men sorg tynger sinnet, när sägas skall till någon mänska vad mordverk Grendel har gjort i Heorot, hur hätskt han rasar och över odåd. Mitt ädla manskap, min stridsflock stympas och stavas bort av Grendels grymhet. Det har ofta hänt att härmännen druckne har skrutit och yvts med ölkrus i hand att gärna de månde i mjödsal bida den grymme Grendel med gruvlig svärdsegg. Då var denna mjödhall i morgonstunden röd utav blod, då det bräckte till dag, alla bänkrader blodbestänkta, salen våt av svärd-svett och vigskaran minskad med dugande härmän som döden tagit. Men sätt dig nu vid dryckesbordet, segersälle kämpe, att dråpligen glamma om så dig lyster.”

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

Efter sin avgång gick Sven Otto i exil. Först till USA, där han påstod sig ha blivit inbjuden som gästforskare vid Stanford. Under en period av 6 till 12 månader, berättade han för tidningen NyTeknik, kommer jag att arbeta som gästforskare vid Center for Innovation and Communication på Stanford.

Det skulle senare visa sig att även detta var påhittat. Han hade visserligen blivit inbjuden, men endast för ett personligt besök hos en tidigare kollega. Kostnaderna för Sven Ottos resa och uppehälle var hans egna.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Beowulf, son av Eggtheow, svarade Hrothgar, danernas värn: ”Fast var mitt uppsåt, när jag for till sjöss, satte mig i stäven med min stridsmannaflock, att göra till fullo ert folk till viljes eller ock, om jag misslyckas, mista mitt liv i fiendens klor. Jag kommer att öva ärorik bragd eller ock min dödsdag bida och möta i mjödhallen här.”

De båda männen reste sig, nu hälsar den ene ädlingen den andre, Hrothgar  han bjuder Beowulf att lyckosam råda över salen.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

Resan till Stanford resulterade dock i ett andligt uppvaknande hos ministern. Hans tidigare kollega, också han kristen, sa något som fastnade hos Sven Otto, låt tron lysa genom dina handlingar.

I intervjun på Sverigedemokraternas YouTube-kanal, beskriver han vilken inverkan dessa ord hade på honom. Man kan tro att det betyder att man ska skryta om sin tro, säger han, men det handlar inte om det. Nej, om du är troende kan det lika gärna synas i det du gör. Ta tjuren vid hornen. Det är en uppmaning till handling.

Efter Stanford, innan Sven Otto slutligen flyttade tillbaka till Sverige, bodde han under en kort period i London där han arbetade som “gatupastor” för en lokal anglikansk kyrka för vilka han delade ut vattenflaskor och tuggummin till berusade tonåringar.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Sin brynja lade Beowulf av sig, tar hjälmen från hjässan och ger åt en sven sitt glimmande svärd, bland slavar den bästa, och ber honom vårda vapen och värn. Innan han lade sig på bädden mälte den modige härman, Beowulf gauten:  

”Jag räknar mig ej för ringare kämpe, jag är fullt så god som Grendel själv. Ty jag vill ej med svärdsegg söva den besten och ta livet av honom, fast lätt jag kunde. Han kan ej konsten att korsa klingor och klyva en sköld, hur skicklig han än månde tyckas. Vi två må inatt avstå från huggsvärd, om han vågar gå till strids utan vapen – må den vise Gud, den helige härskarn, hedra den ene, vilken han än månde finna värdig.”

Härmannen höljde sig, mot huvudgärden lade den ädle sitt anlet – de andra sjömännen redde sig läger raskt runtom.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

Efter London gjorde Sven Otto sin comeback i yrkeslivet i och med en styrelsepost på gruvbolaget Wiking Minerals. Bland bolagets prospekteringar fanns en nickelgruva i Kukasjärvi, 50 kilometer väster om Torneälven. Bolagets huvudägare var svensk-tyske Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein, den tidigare ministerns tonårsvän.

Vid denna tidpunkt hade Brinkmann redan gjort sig ett namn som finansiär, nätverksbyggare och ideolog inom den europeiska extremhögern.

Som vuxen, vid 41 års ålder, adopterades Brinkmann av den tyske förläggaren Gert Sudholt von Druffel Egloffstein. Gert hade fått den adliga titeln av sin styvfar, SS-Obersturmbannführer Helmut Sündermann, som hade gift in sig i den frankiska adelsfamiljen von Egloffstein.

Under kriget hade Sudholts styvfar arbetat som nationell presschef för Tredje riket. Efter kriget grundade Sündermann förlaget Druffel Verlag som först ärvdes av Sudholt och senare av Brinkmann. Bland ett stort antal antisemitiska och historierevisionistiska titlar publicerade de böcker om och av framstående nationalsocialister som Joachim von Ribbentrop, Ilse Hess och Hans-Ulrich Rudel.

2015, efter en rad stämningar för misstänkta bokföringsbrott, avnoterades Wiking Minerals.

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Nu, i den stilla natten, kommer skuggvandraren skridande. Nu sova de som vakten hade i hornprydda huset, alla utom en. Beowulf vakar och väntar på fienden, med hjärtat svullet av ilska bidar han brottningens utgång. 

Då kom från heden, höljd i dimma, Grendel gående, av Gudsvreden drabbad. I den höga hallen hoppas nidingen finna många män att mörda försåtligt. I skumrasket stiger han mot stället där han vet att vigmännens gyllne vinhall ståndar. Ej första gången hälsar han på i kung Hrothgars hem.

Snart öppnar sig porten trots smidda riglar, när han rör vid den. Så vräkte den illgetne, vred som han var, upp hallens dörr, och hastigt trädde Grendel på glimmande golvet sedan fram – ur ögonen stod ett fasligt sken, likt flammande eld. 

Han såg där i huset härmän många, stridsmän som sovo i sämja tillsammans, en hop unga ledungsmän – då log hans håg. 

På uppskov tänkte odjuret icke, utan fattade fort, som första fång, en sovande stridsman, slet sönder den värnlöse, bet djupt i köttet, drack blod i strömmar, slök stora stycken; 

Snart hade han svalt helt och hållen, med händer och fötter, den livlösa kroppen. 

Nu kommer han närmre, och så sprider han ut sina spretande klor för att gripa med handen den hugfulle kämpen, där han ligger på bädden med – men Beowulf märker hans slemma uppsåt och sätter sig upp. 

Nu vart det klart för nidingsverksövarn att han ej hade mött i Midgård dittills, i jordiska ängder en annan man med grymmare griptag. 

Grendel kände oro och ängslan – han kom icke undan. Han är hågad för hemfärd – helst vill han nu gå i gömsle bland djävlar. Hans gärningar fingo slik utgång som ännu aldrig han rönt. 

Då kom han ihåg, Hygelaks frände, vad han sagt på kvällen. Han ställde sig raklång och grep om hans fingrar så fast att de bräcktes.

Det leda vidundret var illa sargat – i axeln syntes ett gapande sår; senor sprang av, benlås brast. 

Åt Beowulf gavs segern av ödet, och sårad till döds fick Grendel fly till flon under liden på väg till sin plågostad. Väl visste han att nu hade livet lupit till ända, hans runstavs dagtal. 

Åt danerna bragte stridsstormen allt vad de åstundat hade. Han hade då fejat, den från fjärran komne, vis och hugfull, kung Hrothgars hall, frälst den från fienden. 

Fägnad gav honom hans goda nattbragd. Vad gastarna skrutit för östdanerna, utförde han: all deras hugsot helade han, allt det slemma som de släpat på, vad ditintills de fördrogo och tålde, smälek och trug.

⚝ ⚝ SVEN OTTO ⚝ ⚝

På frågan om han kände till sin kollegas politiska engagemang svarade Sven Otto: Jag tar extremt avstånd från dessa åsikter, och jag måste erkänna att jag tvekade länge innan jag accepterade uppdraget.

När han fick frågan om han hyste några betänkligheter vad gällde sitt arbete för den saudiska regeringen efter mordet på Jamal Kashoggi, svarade han, det som har hänt är väldigt allvarligt.

I hans sista publika framträdande innan han slutar på både Beowulf mining och The Labyrinth anklagar Sven Otto en journalist för att vara jävig i hennes rapportering om företaget på grund av hennes ”samiska bakgrund”. Journalisten hade undersökt dokument som knöt bolaget till ett skatteflyktsuppläg via ett brevlådeföretag på Brittiska Jungfruöarna. I hans anklagan av journalisten motsade han inte hennes fynd. 

⚝ ⚝ BEOWULF ⚝ ⚝

Till ett tydligt tecken satte gautakämpen Grendels griptass och arm och axel – allt satt ihop med bestens klor – under kroppåstaket.

⚝ ⚝ GEORGIUS AGRICOLA ⚝ ⚝

TRE: Tyst! Ni försöker pressa ur mig mig ett erkännande, delvis genom argument och exempel, delvis genom förvrängningar och kränkningar.
TVÅ: Hur då?
TRE: När ni talar illa om metallerna och vägrar att använda dem, ser ni inte att ni då anklagar och fördömer Skaparen själv som ond.
ETT: Nonsens.
TRE: När ni påstår att han skapade vissa saker fåfängt och utan god anledning, betraktar ni honom som ondskans upphovsman. En åsikt som verkligen inte är värdig fromma och förnuftiga människor. Dessutom är det inte metallerna som skall klandras, utan människornas ondskefulla böjelser som hetsas och antänds.
ETT: Men ett slag med svärd är dödligare än ett slag med knytnäven. Metallerna förstärker ondskan.
TRE: Nej.
TVÅ: Ja. Dessutom används metallerna inte bara i närstrid. utan även till krigets bevingade missiler. Det är den mänsklig uppfinningsrikedomens mest dödliga frukt.
ETT: För att snabbare påskynda människornas död har vi gett järnet vingar och lärt det att flyga.
TVÅ: Exakt! Spjutet, pilen eller kulan kan bara skjutas genom en enda mans kropp, medan en kanonkula, som skjuts genom luften, kan gå igenom många människors kroppar.
ETT: Och det finns inget marmor- eller stenföremål som är så hårt att det inte kan krossas av dessa krafter och stötar. Naturen har dolt metallerna eftersom de inte är nödvändiga för mänskligt liv. 
TVÅ: De föraktas och förkastas av de allra ädlaste.
ETT: Och de bör ej brytas.
TRE: Jag håller inte med.
ETT & TVÅ: Jag lyssnar. 
TRE: För att tillbakavisa era angrepp, som är så irriterande, åberopar jag å metallernas vägnar fisken.
ETT: Fisken?
TRE: Ja, fisken, som vi fångar, gömd och dold i havet. Det är märkligare att människan, ett landlevande djur, söker i havets inre än i jordens inre. Eftersom metaller har sin rätta hemvist i jordens inre, vem ser då inte att dessa gruvarbetare drar sina slutsatser med hjälp av god logik?
ETT: Men! Du kan inte jämföra ett djur med en mineral.
TRE: Det kan jag visst! Om vi tar bort metallerna från människans tjänst, försvinner alla metoder för att skydda och upprätthålla hälsan och mer noggrant bevara livets gång.
TVÅ: Du försöker byter ämne.
TRE: Nej. Om det inte fanns några metaller skulle människorna leva ett hemskt och eländigt liv bland vilda djur; de skulle återvända till ekollonen och frukterna och bären i skogen. De skulle livnära sig på de örter och rötter som de plockade upp med sina naglar. De skulle gräva ut grottor där de kunde lägga sig om natten, och om dagen skulle de ströva omkring i skogarna och på slätterna som vilddjur, och eftersom detta tillstånd är fullkomligt ovärdigt mänskligheten med sin fantastiska och härliga naturbegåvning, kommer någon att vara så dum eller envis att den inte erkänner att metallerna är nödvändiga för föda och kläder och att de bidrar till att bevara livet? Behövs det fler ord?
ETT: På tal om mat.
TRE: Ja. Blev inte italienarna varnade för att gräva efter metaller och på så sätt skada deras mycket bördiga åkrar, vingårdar och olivlundar?
TVÅ: Ja, de hävdade också att skogarna och lundarna huggs ner, eftersom det finns ett oändligt behov av trä för timmer, maskiner och smältning av metaller.
ETT: Och när skogarna och lundarna avverkas, då utrotas också djuren och fåglarna, av vilka väldigt många utgör en trevlig och angenäm föda för människan.
TVÅ: Dessutom, när malmerna tvättas förgiftar tvättvattnet bäckarna och åarna och förintar fisken eller driver bort den.
ETT: Med detta sagt står det klart för alla att gruvdriften har större nackdelar än värdet av de metaller som gruvdriften producerar.
TVÅ: Silver-, guld- och järn-arbeten är till nytta inte för människolivet, utan snarare för tragöder.

⚝ ⚝ ⚝ SLUT ⚝ ⚝ ⚝