Under festivalen har vi urpremiär för Institutets nya föreställning, ”Nedsläckning”. I Nedsläckning iscensätter vi Övertorneå demensförenings sista möte under vilket enhällig styrelse bestämde sig för att släcka ner föreningen. På scenen står skådespelaren Elin Skarin (känd från fjolårets ”Skådis i bur”) och tre skådespelardebutanter från Vitsaniemi.
BRAVO TOGA ger ett långfärdsdrama på rullskidor utomhus, om det finsk-sovjetiska Vinterkriget 1939-40. Med terapeutiska och koreografiska metoder i ryggsäcken undersöker föreställningen “Vinterkriget” nedärvda krigstrauman, nationella sorgeprocesser och post-minnen. För att hantera vår upprustande samtid lyssnar vi in på en nära krigshistoria i Norden. Föreställningen är delvis tillkommen under ett residens som Bravo Toga genomförde på Institutet i december 2023 och kommer sen flytta vidare till Turteatern i Stockholm för att spela vidare.
Markus Öhrn och Linus Öhrn gästas av Mirella Hautala för att mitt i den tornedalska högsommarvärmen försätta festivalbesökarna i andlig extas, genom sitt performance ”Liikutuksia”. Liikutuksia framfördes första gången under Markus Öhrns soloutsällning med tillhörande performanceprogram på Bonniers konsthall, Stockholm, under våren 2024.
I ljudverket “Walled up whispers” av Marianna Feher tas lyssnaren med på en resa genom Balkan på jakt efter myten om den inmurade mön, i vilken en ung mor offras för den skull att en byggnad ska resas. Ljudmontaget består av personliga erfarenheter, insamlade vittnesbörder och lokala historier.
Svensk-amerikanska elektroakustiska kompositören Kali Malone släppte vintern 2023 albumet ”Does spring hide its joy”. Under festivalen presenteras stycket i ett installationsformat där Kalis musik tolkats av videokonstnären Nika Milanos analoga videoexperiment. Does spring hide its joy är en studie i djuplyssnande och varaktig icke-linjär kompositition. Verket är inspelat på legendariska Berlin Funkhaus tillsammans med musikerna Stephen O’Malley och Lucy Railton.
Under helgen presenteras två olika poesiakter. För den första står den, inte minst för Institutetkännare och norrbottningar, välbekante David Väyrynen. David Väyrynen är diversearbetare, kommunpolitiker och författare. Han kommer från Hakkas i Gällivare kommun. Davids debutbok “Marken” (2017) gav honom både det prestigefyllda priset Rubus Arcticus av Region Norrbotten och NSD:s kulturpris 2017. David har medverkat i flera Institutetsammanhang genom åren, senast med en mycket uppskattad after work-poesi på Institutets festival 2022.
Den andra poesiakten är en läsning ur poeten Jenny Tunedals Augustprisnominerade “Rosor skador” (2017). Rosor skador är en diktsamling som tar sin utgångspunkt i demensen som språkligt och relationellt tillstånd. Den handlar om vad som händer med kärleken och med språket när glömskan tar makten över en människas liv. Boken har funnits med oss genom hela arbetsprocessen med festivalen och fungerat som ett referensverk till vad vi vill att festivalen ska bli. En annan Institutetveteran, skådespelaren Emma Broomé, läser ett utdrag ur boken.
Lisa Käll är lektor i genusvetenskap vid Stockholms universitet och docent i teoretisk filosofi vid Clark University, USA. Hon har arbetat vid Centrum för demensforskning vid Linköpings universitet. Under festivalen kommer Lisa att ge en föreläsning om demenssjukdomar ur ett filosofiskt perspektiv.
Det kommer bli Sverigepremiär för filmen Fabric of the human body, en dokumentär av Verena Paravel och Lucien Castaing-Taylor från 2022: “För femhundra år sedan öppnade anatomisten André Vésale människokroppen för vetenskapen för första gången i historien. Idag öppnar Fabric of the human body upp människokroppen för biografen. Den avslöjar att människokroppen är ett extraordinärt landskap som bara existerar genom andras blickar och uppmärksamhet”